Kometer

Antal bilder: 4 st 

   Uppdaterad: 2006-05-05

På denna sida så kommer jag att lägga ut mina bilder som jag tagit på Kometer. Kometer består oftast av is. I princip kan man säga att det är stora snöbollar som far runt med jämna mellanrum i vårt Solsystem. Dessa mellanrum kan vara ganska stora tex. ett par hundra år. Så när man ser en Komet på himlen så kan man vara ganska säker på att man inte får se den igen. Men det finns undantag.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  



Komet 73P

Det rör på sig! 

2006-05-04

Nu rör det sig äntligen! Både på himmelen och i mitt observatorium. Nu när grejorna äntligen är lagade så har det varit full rulle där ute nu under två nätter. Allt är nu igång igen precis som det var innan kraschen. Första bilden ut är definitivt ingen skönhet men, kul tycker jag med dessa sommar kometer. Strecken som syns på bilden är stjärnor som i verkligheten står still. Eftersom det är kometen som är av intresse och denna rör på sig så väljer man därför att stacka bilderna med denna som målbild.

   



Machholz

Machholz med 50mm 

2005-01-14

Ett litet exempel på vad man kan göra med ett helt vanligt 50mm objektiv och en CCD kamera. Jag blir själv helt stum av mängden stjärnor som syns på den här bilden! Den är tagen rätt in i vår egen Galax där en ensam Komet syns på sin vandring genom mörkret. Machholz är dens namn och snart har den lämnat oss, kanske för gott.

   



Q4 (NEAT)

Q4 (NEAT) 

2004-05-16

Det här märktes att det var ett annorlunda objekt. Man är ju inte precis van vid att det rör sig där ute! Jag tog 20 st 2 minuters exponeringar men jag har bara använt 5 av dom i den här bilden. Mer om varför kan du läsa om i nyheten under angående kometen. På grund av detta så blir ju den sammanlagda exponeringstiden ganska kort (10 minuter) Det visar sig direkt på bilden genom att dom ljussvaga partierna blir lite gryniga.
Men hur som helst så var det ivarjefall kul att "jaga" ifatt den och hitta den. För en gångs skull så fick jag lägga manken till och stjärnhoppa lite. Det gick trögt i början men det är riktigt skoj när man väl får rätt på det.

Kometen kommer vara synlig en bra bit in på sommaren och vill du prova själv så bara skriv ut kartan från min hemsida och gå ut när det har blivit mörkt och kika mot väster. Lycka till //Micke

   



Ikeya-Zhang

Ikeya-zhang med Olympus OM1

2002-03-25

Kometen Ikeya-Zhang tagen med OM1an fokalt monterad. Exponeringstiden var 5 minuter. Jag hade gärna tagit en längre exponering men guide stjärnan som jag fick använda mig av var så svag så jag klarade inte att fokusera längre.