Galaxer

Antal bilder: 19 st 

   Uppdaterad: 2014-03-22

Vår egen Galax heter Vintergatan. Vår närmsta granne heter Adromedagalaxen och den ligger 2300 000 ljusår bort. Galaxer finns i ett antal olika varianter. Spiralgalaxer, Stavformiga Galaxer Eliptiska Galaxer och Oregelbundna Galaxer. Dom kan även ses från olika vinklar så variationerna är väldigt många.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  



M81

Desperat fotografering! 

2014-03-21

Jag har klagat många år innan men detta år och denna säsong tar nog priset trots allt! På de senaste tre månaderna har vi fått tre timmars månfri lucka! Tre timmar! Förstår ni hur desperat man kan bli! De tre timmararna var inte ens riktigt bra! Lite dis ligger som en iriterande hinna framför M81 vilket gör den något mer brusig än vad den skulle kunna vara. Mer exponeringstid skulle heller inte skada men här var det slut för denna gången. Tre timmar fick man och tre timmar tog man och svalde med hull och hår!

   



M31 (Andromedagalaxen)

M31 Andromedagalaxen med Fastar 

2013-11-24

Sådär, första bilden med Fastarenheten! Med denna snabbar man upp systemet 25 gånger! Normalt f/10 brännvidd 2350 blir f/2,3 brännvidd 540mm. Det märks kan jag säga! Har aldrig haft så fina fyraminuterssubbar! Första bilden fick bli på en gammal bekant, härligt att få med hela med en så pass stor tub! Detta bekräftade också att mitt önskemål med en tub som kunde leverera tre olika brännvidder faktiskt fungerade!
För att få till spiks åt alla fyra håll la jag en sladd tvärs över tuben som kompletterade de två existerande till kameran. Fungerade rätt bra kan jag tycka?

   



M82 (Cigarrgalaxen)

M82 - Cigarrgalaxen 

2012-04-08

Inte helt Ok bild då jag har fått jobba bort blödande stjärnor som visat sig vara ett problem plötsligt? Fullmånen gjorde även sitt för att försvåra och fördärva framför allt RGB bilderna. H-Alphan kunde varit längre men lite driftfel efter ny justering som måste göras om. Ok det var alla bortförklaringar till min trots allt bästa M82 hittils :)

   



M51 (Malstömsgalaxen)

M51 med nya teleskopet 

2012-03-25

Så fick jag då äntligen till det med min nya grejor! Det har varit en lång och intressant väg fram till First Light. Stora, avancerade saker som tar tid att ställa in. Mjukvara som ska fungera med vartannat osv. Det nya teleskopet är som en dröm! 17" PlaneWave CDK, 10Micron HPS2000 och SBIG STF8300 med FW8 filterhjul är något som jag bara (knappt) kunde drömma om för några år sedan! Det är kvalité hela vägen ut. Denna bild är tagen helt oguidad vilket säger en hel del!

   



M106

M106 - Grisgalaxen 

2012-03-21

Ja då får jag väl komma ut till sist :) Jag lägger ribban lågt och kallar detta för en testbild då jag varken kan kameran, teleskopet eller monteringen än. Bilden är tagen oguidad vid 2939mm vilket i sig måste anses OK. 10Micron HPS2000 monteringen har verkligen inte gjort mig besviken! Att den ska kunna köra oguidad i alla riktningar ser jag som lite tveksamt. Provade på M81 i natt men det vlev inte lika bra. Kan vara inställningar, vet ej. Optiken i teleskopet verkar vara fantastisk?
Tycker stjärnorna ser riktigt trevliga ut trots hög bräbnnvidd. Dåligt med spikes men det beror nog på för kort del-exponeringstid?Kameran SBIG STF8300 är en dröm! Inget mer att säga om den! Min första bild med ett riktigt filterhjul. Min första bild med LRGB uppdelat per kanal. Ovant att bildbehandla. L i 1x1 binning. RGB i 2x2.

   



M101

M101 störd av en traktor! 

2009-04-22

Efter en lång utredning vad den konstiga brusiga bakgrunden som jag fick fram vid bildbehandlingen kunde bero på så tänkte jag efter. Vad hände egentligen den kvällen då jag tog bilden? Inga liknande problem har uppstått innan, aldrig har jag haft så stora problem med en bakgrund förut! Jo men visst var det så? Den där ”jäkla” bonden var han inte ute och plockade sten den natten? Med en enorm stenkross (lät det som i varje fall) körde han fram och tillbaka under hela natten! Något som tydligen bara görs en gång om året men jo visst, givetvis under en av årets få klara kvällar/nätter.
Jag uppfattade att han började köra i början av fältet och att han hade några riktigt skarpa lampor på traktorn. Trodde nog att det hela skulle vara över ganska snabbt men som sagt, han höll på även dagen efter då jag körde till jobb.

Troligtvis har hans strålkastare svept in med jämna mellanrum över observatoriet och skapat problemen som syns i bakgrunden. Nu har jag meckat med detta i över en vecka så det är långt från lika uppenbart som det är på råbilderna. Försökt med flats, bias och darks men inget tycktes hjälpa. Hagelbössa är nog det enda som hjälper mot bönder :) Själva galaxen tycker jag däremot blev rätt ”maffig” Bilden är i sin original upplösning men kropad. Troligtvis sista bilden från Valleberga denna säsongen.

   



M51 (Malstömsgalaxen)

En bild att vara nöjd med! 

2009-03-24

Då var det dags igen! Den traditionella årliga bilden på M51 :) Jag kan helt enkelt inte låta bli. Jag tycker detta objekt är fantastiskt spännande och vackert! Lagom stort är också Galaxparet som ligger där ute i djuprymden, slingrnades och omfamnande. Kan även vara så oromantiskt som kanabalism! Den ena käkar helt enkelt upp den andra :)
I vilket fall som helst så är detta en bild som jag faktiskt är riktigt nöjd med. Peter Rosén har varit vänlig att hjälpa mig lite med bildbehandlingen. Något som man trodde man kunde, tills man träffade på Peter :) Har bevisligen mycket kvar att lära!

På bilden ser man en mängd "små" galaxer i bakgrunden. Dom är antagligen inte mindre, dom är bara längre bort. Noterbar är den lilla edge on galaxen till höger om dom två komponeneterna. Riktigt snygg! Skulle vara kul att prova på att ta en bild på bara den en dag med högsta förtoring.

   



M66

Leo Triplet 

2009-03-19

Ett vårtecken så gott som något är Leo Triplet tycker jag. Möjligheten att observera och fota detta objekt kommer oftast samtidigt som snödropparna och dom första härliga vårdagarna. Tripletten som ligger precis under Lejonets mage är lite unikt i sig då galaxerna som syns på bilden (i varje fall synbart) ser ut att vara ungefär lika stora. Jag känner inte till något liknande.
Bilden är tagen 2009-03-19 under ganska bra förhållande. Lite blåst ville ta tag i Meadens dagg kopa så den fick jag plocka av. Blåsten i sin tur hjälpte nog till att hålla imman borta.
Utrustningen som användes förutom 12" Meaden var en Astro ED 102mm refraktor och en QCam8. Exponeringstid 108 minuter, 18x6min
Hoppas nu man får tillfällen att fota lite andra vårgalaxer framöver. Solrosgalaxen är ju T.ex. en sådan. Det får nog bli nästa projekt :)

   



Vintergatan

Vintergatan 

2008-10-02

Du har säkert sett det någon gång, det där vita mjölkliknande bandet som sträcker sig över himmelen. Sällan synligt från våra ljusförorenade städer men helt fantastiskt vacker från en mörk plats! Kanske något som vi som sista generation verkligen fått uppleva i verkligheten med tanke på ljusföroreningarnas framfart! På bilden illustrerad med små stjärnbilder för att man ska kunna orientera sig.
Bilden är tagen med en för mig helt ny teknik. Ett vidvinkelobjektiv införskaffades (till stor del på grund av detta projekt). Detta monterades på min Canon EOS 400 kamera. Det hela färdades sen i jordens takt med hjälp av en Astrotrac. En liten snillrik uppfinning som verkligen har tagit ner astronomifotograferingen på den enklaste möjliga nivå!

   



Abell 1656 Berenices Hår

Abell 1656 Berenices Hår 

2007-04-21

Berenices hår är en helt ny typ av objekt för min del. Stjärnhopar har jag ju fotat innan men Galaxhopar?! När man ser på en sådan bild börjar man förstå hur små vi är egentligen. Dom flesta ljusa punkter på denna bild är Galaxer! Vi själva bor ju i en sådan. När vi kikar upp mot natthimmelen så ser vi kanske ett par hundra stjärnor i vår egen Galax. Det finns miljontals stjärnor som vi inte ser och ja, det finns även miljontals Galaxer, bara på denna bild syns ett femtital!

   



M104 Sombrerogalaxen

Sombrerogalaxen 

2007-04-13

Sombrerogalaxen är ett objekt som alltid fascinerat mig! Det visade sig dock vara väldigt svårt att fotografera på grund av sitt läge extremt nära horisonten. Trots den ganska usla kvalitén får den ändå ligga här på hemsidan eftersom jag inte har fler bilder på detta objekt.
Fler bilder på denna lär komma i framtiden eftersom jag tycker att den skulle kunna bli betydligt bättre.

   



M33 (Triangelgalaxen)

M33 nytt exponeringsrekord (i Sverige?) 

2006-09-22

Äntligen som Gert Fylking säger! Äntligen kom det lite bra väder samtidigt som månen inte visade sig från sin ljusa sida! Lite bra väder föresten, hela 5 kvällar/nätter i rad! Det var knappt man trodde det var sant. En av nätterna ägnade jag åt M33. Denna magnifika galax som har så många fina detaljer i sig. Det röda man ser i denna galax är faktiskt nebulosor, precis sådana som jag fotograferar i vår egen Vintergata. Måste vara härligt att bo i M33!
Kvällen den 22 september var en sådan perfekt kväll som man ligger och drömmer om. Precis lagom lite vind som höll markdimman och fukten borta utan att störa teleskopet. Allt annat klaffade också perfekt. Inga problem med guidestjärna, fokus eller något. På en halvtimme var allt klart och färdigt för exponering. Satte kameran på 50 bilder och gick och lade mig. Satte klockan på 03:00 och drömde sött om fina bilder. Denna gången var det en sanndröm. När klockan ringde så var det bara att gå ut och stänga ner observatoriet. Sista bilden såg oförskämt bra ut och jag ångrade mig att jag inte satte klockan på 5 i stället. En timme till gör alltid susen :) Natten där på så gjorde jag lika dant på Pacman nebulosan men då gick allting snett. Konstigt att det kan skilja så. En bild på vad som kom ut den kvällen kommer snart på sidan.

   



M106

M106 "Grisgalaxen" 

2006-03-27

Eftersom teleskopet fortfarande är trasigt så fick det bli lite "skåpmat". Skafars Universe presenterar "Grisgalaxen"! Kanske lite oseriöst men ett väldigt kul internt skämt :) Ett tag trodde vi att vi löst Universums gåta, vad gömmer sig bakom den mörka materian? Kan det vara så att det är gris rosa som är den dominerande färgen i Universum? Och i så fall var vi dom första som hittade den? Pigs in Space från the Muppetchow fick plötsligt en ny innebörd! Nej snarare handlade det om bildbehandlingsproblem.
Denna bild är från förra året, faktiskt från ungefär samma datum. Den fick aldrig se dagens ljus eftersom den just antog en gris rosa färg. Varför vet jag inte men jag undrar om den inte i verkligheten går just lite åt det hållet i färgen. Både jag och Bengt har fått resultatet åt det gris rosa hållet. Kanske inte så mycket på min senaste version.

   



NGC6946 (Fyrverkeri Galaxen)

Fyrverkeri Galaxen 

2005-12-18

Detta är en Galax som det slår gnistor om! Fyrverkeri Galaxen. Allt det röda som man ser i Galaxen är troligtvis av samma natur som man kan se i Nebulosor i vår egen Galax. I denna tycks finnas väldigt mycket av detta. Där av namnet. Bilden tillhör inte någon av mina bästa men jag är så evinnerligt trött på väder och måne så jag var tvungen att lägga ut något nytt. Bilden lider av allt för lite exponeringstid, endas 40 minuter. Därav den gryniga karaktären.
När man har för lite exponeringstid så drabbas man även av problem vid redigeringen av bilden. Man har inte samma möjligheter att skärpa upp partier som man vill. Har nog gjort det här ändå, tyvärr. Nu måste det väl snart vända, vädret. Jag lider!

   



M81

3 timmars exponering! 

2005-02-01

Nytt exponerings rekord för min del. Hela tre timmar blev resultatet av två fina kvällars exponerande. Jag fotograferade väl ungefär i fem timmar men tyvärr så var det en liten bris som förstörde en del av bilderna. Jag var även extra hård i gallringen så att jag bara tog med dom absolut bästa. Vad kan man nu säga om en så lång exponering?
Bilderna blir bara bättre och bättre ju längre man exponerar. Men mellan två timmar och tre så tycker jag mig inte kunna se någon större skildnad. Om man däremot zomar in i bilden så syns det. Det är även en fördel om man skärper upp bilden i tex Photoshop. Den blir inte lika lätt grynig. Jag har gjort en del tester som snart kommer på nyheterna som visar olika långa exponeringar och vad det gör på bilderna.

   



NGC4565

Edgeon Galax NGC4565 

2004-04-16

Ja gott folk. Nu blir det nog inga fler Deepsky bilder den här säsongen! Lite kul att jag han med denna också. En ståtlig edgeon galax (från sidan) NGC4565. Hade väldiga problem med att finna en ricktstjärna i detta område. Fick prova ett par kvällar för att få ihop någorlunda med exponeringstid. Det var även lite "trickigt" att få till exponeringen på exakt samma vis med någon dags mellanrum.
Efter två kvällars försök och bara 4 godkända exponeringar a 4 minuter så satte jag igång kameran och lät den ta bilder i ett par timmar medan jag gick och lade mig. När klockan ringde gick jag ut och drog igen taket. Det visade sig att det inte blev många bilder av det heller! Nåja ytterligare 8 bilder kunde jag lägga till så jag fick en exponering på 12x4 min altså 48 minuter sammanlagt.

   



M66

M66 En av Galaxerna i Lejontrion

2004-04-14

Den här Galaxen tillhör en liten grupp som brukar kallas för Lejontrion. M65, M66 och NGC 3628. Galaxerna lutar på tre olika sätt mot oss och är därför ganska intressanta att kika på. För att få med alla på bild så krävs ett vidare fält. Det kan man lösa på två sätt. Antingen ett större chip i CCD.n eller ett teleskop med större täckningsområde.

Jag ska försöka att ta en bild på alla innan nätterna blir för ljusa.

   



M64 (Svarta ögat)

M64 ett vakande öga! 

2004-04-11

Allan Parson Project var några av mina favoriter när jag var i tonåren. Eye in the Sky snurrade på vinylspelaren och man fantiserade om ett ögat som fanns någonstans i rymden och vakade på en.

Föga anade man då att det verkligen fanns något som liknade ett öga där uppe. Min senaste bild på M64 bevisar motsatsen! Hade man kunnat ta den bilden då så är jag övertygad om att Allan Parson hade haft den på sitt skivomslag :)

Som vanligt består bilden av ett antal stackade 4 minutare. Jag känner att det passar min utrustning bra.

   



M63 (Solrosgalaxen)

Solrosgalaxen ett Astronomiskt vårtecken? 

2004-03-27

Solrosgalaxen. Vist låter det som ett vårtecken? Och det är ju lite med blandad förtjusning som man ser att våren nalkas. Nu vrider man snart om klockan till sommartid och sen tar det inte långt tid innan Astronomernas säsong är över. Samtidigt är det ju skönt att det blir ljust och varmt och att man slipper allt ruskväder.

Bilden består av 18 st 4 minuters exponering dvs. 72 minuter. Man kan ana en edgeon galax (en galax som syns från sidan) till höger om den översta ljusa stjärnan.